De schoolvakanties zitten er weer op en het is tijd voor de leerlingen om weer naar school te gaan. Voor sommige kinderen is het zelfs voor het eerst dat ze naar school gaan. Voor andere kinderen is dit het laatste jaar dat zij op de basisschool zitten. Het begin van het nieuwe schooljaar is dan ook voor iedereen spannend. Er zijn verschillende tips die helpen om goed aan het schooljaar te beginnen. Deze tips zijn zowel voor de leerlingen als voor de ouders. Ze zeggen niet voor niks, “een goed begin is het halve werk”.

Zorg voor een vast ritme

Uitgerust naar school gaan is belangrijk om optimaal te kunnen leren. Het creëren van een vast slaapritme helpt hierbij. Het kan zijn dat het ritme door de vakantie een beetje verstoord is door laat naar bed te gaan en lang uit te slapen, daar zijn de vakanties immers voor. Nu is het belangrijk om weer op een vaste tijd naar bed te gaan en ook om steeds op de zelfde tijd wakker te worden, ook in het weekend.

Maak een frisse start

Niks is zo lekker als een opgeruimde ruimte. Dit zorgt voor overzicht en rust in uw hoofd. Laat uw kind zijn of haar kamer opruimen aan het begin van het schooljaar. Op deze manier kunnen ze rustig spelen en slapen. De rust die zij zelf creëren zal helpen om goed te kunnen concentreren op school. Ook wanneer de kinderen huiswerk meekrijgen zal dit in een rustige omgeving gemaakt kunnen worden zonder te veel afleiding.

Familiekalender voor optimaal overzicht

Deze tip is vooral voor de ouders. Zeker wanneer u als ouder meerdere kinderen heeft is een familiekalender ideaal. Zeker aan het begin van het schooljaar kan dit helpen om overzicht te bewaren in het gezin. Wie moet wanneer gymmen en hoe laat moet ik mijn kind weer ophalen vanmiddag? Dit is allemaal te vinden in de familiekalender!